Festival d’escacs escolars a Montmeló


Montmeló acull, per tercer any consecutiu, la fase prèvia dels Campionats de Catalunya d’escacs ( de sub-8 a sub-18), de la zona del Vallès Oriental, Osona i Maresme i el Campionat de Promoció del Vallès Oriental.

El Club Escacs Montmeló aconsegueix el subcampionat per equips i tres medalles individuals en la modalitat federada.

Un any més, i ja van tres consecutius, Montmeló ha estat la seu-cloenda de la fase prèvia del Vallès Oriental, Osona i Maresme, del Campionat Escolar d’Escacs de Catalunya . La tarda del passat dissabte 22 de febrer de 2014, la Sala Polivalent de la Torreta, es va omplir de taulers d’escacs. Més de 200 participants dels diferents clubs de les tres comarques, van competir en les 6 categories del campionat base (de 8 a 18 anys).

El Consell Esportiu del Vallès Oriental, organitzador de l’esdeveniment a través de la seva comissió tècnica, es va mostrar molt satisfet amb el nivell ofert pels participants i amb el desenvolupament de la jornada escaquista .

El gran vencedor de la vetllada va ser el club Escacs Llinars del Vallès, que amb una nodrida representació va obtenir nombrosos premis individuals en totes les categories, així com el primer lloc per equips. Per la seva banda, el Club Escacs Montmeló, que presentava cinc participants, es va classificar en segon lloc per equips i va tenir una participació individual molt destacada. Tres dels seus membres van obtenir medalles, destacant el primer lloc de Sergi López Pajuelo a la categoria sub-12. Aquesta meritòria actuació de l’equip local és una nova evidència del gran nivell en què es troba, des de fa anys, l’esport dels escacs a Montmeló, que gaudeix d’una gran tradició i d’una estupenda base d’infants practicants d’aquesta disciplina esportiva.

Els resultats per categories van ser els següents:

– A la categoria sub-8, el jugador del Calldetenes, Nicolas Ballesteros, va quedar campió en solitari davant de l’Arnau Parra, del Granollers-Canovelles, i de l’Aitor Funes, del Calldetenes, essent la Laura Toquero Gracia del Llinars la millor noia.

– A la categoria sub-10, el podi va ser per a tots els jugadors del Llinars. El Sergi Prats, campió per desempat, va quedar per davant de la Laia Las Heras, tots dos amb 7 punts, i el Quim Ayats, amb 6 punts. Destacar la jugadora local Natalia Alcantara, que en el seu primer torneig va assolir una ajuda del 50% en les despeses per disputar la Final de Catalunya d’Edats.

– Pel que fa a la categoria sub-12, el Sergi López, del Montmeló, es va imposar amb mig punt de més, als dos jugadors del Llinars que el persegueixen a la classificació final, el Marc Rosas i el Gabriel Vacas, tots dos amb 5.5 punts. La campiona femenina va ser la Tura Espada Espanyol del Llinars

– A la categoria sub-14, el Gerard Ayats, màxim favorit de la categoria, no va defraudar a ningú i va quedar campió sense cedir cap punt i a un punt dels dos següents, el jugador del Cerdanyola Mataró, Oriol Gonzalez, i del Llinars, Pau Toquero.
La campiona va ser la Sara Las Heras Aixandri també del Llinars, seguida de la jugadora local Diana Arias que només la derrota de la darrera jornada la va allunyar de la medalla d’or femenina.

– En Pere Garriga tampoc va defraudar a ningú a la categoria sub-16 fent el mateix que el Gerard Ayats a la categoria anterior. No va cedir cap punt i va quedar campió còmodament. L’Oriol Panades, del Llinars, i el Pau Torras, del Montmeló, el van seguir, però es van quedar a un punt de distància.

– A la categoria sub-18, el Marc Arnijas, del Llinars, va aconseguir el primer lloc del podi a un punt de distància del segon classificat, l’Aleix López, del Montmeló, i a dos del tercer classificat, Dani Sanchez, del Llinars. En aquesta categoria la millor noia va ser l’Andrea Lafuente Calvillo del Llinars

A més de les medalles la majora dels guardonats obtindran una beca per assistir al proper Campionat de Catalunya d’Edats.

A la modalitat de Promoció hi van participar 16 jugadors repartits en dues categories. Els quatre sub12 que van jugar una lliga a doble ronda i els 12 sub10-sub8 que van disputar un suís a 6 rondes. La característica principal d’aquesta modalitat és que els jugadors aprenen les normes de la competició amb ajuda dels arbitres i no existeix la exigència de la competició federada. Així mateix, s’evita sempre que sigui possible que dos jugadors de la mateixa escola juguin un contra l’altre. Tots els jugadors d’aquesta categoria van rebre una medalla de participació i un petit obsequi. Els 16 jugadors jugaven per la seva escola i formen part de 3 entitats de la comarca del Vallès Oriental: Vall de Tenes, Mollet i MontEscacs, Destacar l’actuació en la categoria sub12 de l’Adrián Portero de l’Esola Mogent ( Montornés) i en Alvaro Cozar del Sant Jordi ( Montmeló). També de l’Escola Sant Jordi i en la categoria dels més petits, van destacar en Gerard Sánchez i en Xavi Martí.

El lliurament de premis va estar presidit pel secretari tècnic del Consell Esportiu del Vallès Oriental Santi Jané, l’alcalde de Montmeló, Antoni Guil: i el regidor d’esports, Abel Florensa. El campionat es va clausurar amb els diferents sortejos d’entrades als dos grans premis internacionals de la temporada al Circuit de Barcelona-Catalunya.